PELARGONER

 

               Meny

AnslagstavlanButikenKontakterKul att vetaTips & TrixLänkarÖppettider

 

Pelargoner


ETT ÅR I PELARGONENS TECKEN!

Vår:

Övervintrade plantor planterar du om i mars. När pelargonen etablerat sig i den nya krukan är det dags för beskärning. På unga plantor beskär du nya skott och äldre plantor beskärs till ca 1/3 av sin längd. När plantan börjar skjuta ut nya skott ökar du vattningen gradvis. När växten etablerat sig börjar man gödselvattna.

Sommar:
När frostrisken är över kan du börja flytta ut dina pelargoner. Avhärda plantorna genom att du under varma dagar låter dem stå ute under en längre tidsperiod. Ställ pelargonen i vandrande skugga. Om det skulle komma en frostknäpp skydda växterna med papper eller liknande. Nu behöver blommorna regelbunden vattning och gödsling.

Om du ska plantera dina pelargoner i balkonglåda eller liknande, se till att kärlen har dräneringshål för annars är risken stor för övervattning. Något som pelargoner inte gillar! Glöm inte att putsa bort vissna blomställningar och blad.

Höst:
Pelargonen kan stå ute länge, men är det minsta risk för frost måste du ta in den. Om du har lite plats för vinterförvaring kan du ta sticklingar och övervintra de små plantorna.

Vinter:

Under vintern vill pelargonerna förvaras på en ljus, torr och frostfri plats. Temperaturen bör ligga på 5 - 8 grader. Vattna plantan sparsamt, ungefär en gång i månaden. Om man inte har tillgång till ett svalt rum kan man övervintra plantorna i ett svalt, ljust fönster. Tänk då på att du kan behöva öka vattningen något.

 

SKÖTSEL

Läge:
Placeras inomhus i söderfönster. Utomhus på en solig och skyddad plats. Vintertid förvaras pelargonen ljust och svalt.

Vattning:
Låt jorden torka upp mellan vattningarna. Slå bort överflödigt vatten från krukfatet. Utomhus, planterad i kruka bör du inte använda fat. Vintertid sparsam vattning.

Gödning:
Regelbunden gödsling med näring för blommande växter under växtsäsongen.

 

TA STICKLINGAR!
Föröka dina pelargoner genom att ta sticklingar.

- Skär av ett kraftigt skott med 3 - 4 blad
- Skär bort de nedersta bladet/bladen
- Stick ner skottet 2 - 3 cm i såjorden
- Täck krukan m. en plastpåse med lufthål!
- Vattna försiktigt
- Skydda plantorna från direkt solljus

Efter några veckor har plantorna etablerat rötter och då ska de planteras om i en större kruka med krukväxtjord av bra kvalitet. Allt eftersom plantorna växer planterar du om dem i större krukor. För att inte pelargonen ska bli lång och ranglig, bör du toppa den flera gånger för att få det rätta "buskiga" utseendet.